Gode grunner til å velge vandrerhjem

Vandrerhjemmene fortsetter å være svært populære, på tross av at de konkurrere mot store og flotte overnattingsteder. Det er mange og svært forskjellige årsaker til at folk velger vandrerhjem som overnattingsted. Mange tror at det kun handler om pris. Det er mye rimeligere å bo på et slikt overnattingsted enn å bo på et hotell. Vi som har brukt mye tid i vandrerhjem over hele verden, vet at det handler om så mye mer enn pris.

I denne artikkelen så ønsker vi å sette fokus på det spesielle med vandrerhjemmene, det som gjør disse overnattingstedene så bra. Kanskje vil noen flere ønske å prøve en overnatting på et vandrerhjem? Vi håper i alle fall det.

Bare enslige?

En vanlig misforståelse er at vandrerhjem kun passer for fattige studenter på InterRail tur. Dette er helt klart en viktig gruppe for vandrerhjemmene ettersom backpackere og de med en InterRail billett gjerne er impulsive og har dårlig råd. Derfor er de naturlige besøkende, men de er langt ifra de eneste.

Mange familier med barn, skolegrupper og andre grupper velger å legge seg inn på et vandrerhjem for en natt eller flere netter. Så de som besøker et vandrerhjem vil kunne møte mange forskjellige mennesker i mange forskjellige faser av livet.

Felleskap

Et vandrerhjem er ens vært uformell overnatting og ofte skapes det en fellesskapsfølelse fordi gjestene bor så tett innpå hverandre. Gjestene deler kjøkken og oppholdsrom. På de aller fleste moderne vandrerhjem så tilbyr man også gratis Wi-FI eller Wi-Fi hvor man betaler for tilgang. Jeg har aldri hatt problemer med å koble meg til favoritt nettstedene mine enten det er å lese en bok, utfordre meg selv i sjakk eller snu kort på tjue-ett. Det kan være litt vanskeligere å få strømmet filmer.

Felleskap

I fellesrommet så har man også TV og det er gjerne flere internasjonale kanaler tilgjengelig. Å se TV sammen er underholdende og ikke minst, man får noe å prate om og være sammen om.

Det er selvsagt ingen krav om deltakelse i felleskapet. Ønsker du bare å komme og være en natt, bo på et enerom og dra igjen så er dette også helt greit. Min erfaring er at både personalet og de andre gjestene har full forståelse for at noen dager er man mer sosial enn andre dager.

Spennende opplevelser

Et vandrerhjem drives vanligvis av personer som er integrert i nærmiljøet. I tillegg så er mange av de som bor der flinke til å komme med tilbakemeldinger og fortelle om det de opplever. Så listen over tilgjengelige aktiviteter vokser stadig.

Så å si alle vandrerhjem har en oppslagstavle på fellesrommet eller andre steder det er naturlig at de besøkende oppholder seg. Personalet henger opp informasjon om utflukter og andre aktiviteter i nærmiljøet. Det er veldig vanlig at personalet organiserer utfluktene ettersom mange av de som kommer på besøk har lite penger og kanskje ikke har bil. Det kan være vanskelig å komme seg rundt på egen hånd.

Spennende opplevelser

På oppslagstavlen så finner man gjerne også invitasjoner fra andre som er ute å reiser om å slå følge. Kanskje er det flere som skal samme vei og den andre kjenner kanskje området bedre enn du. Eller du kjenner kanskje området best og vil vise det frem til noen andre.

Dette skaper en svært personlig opplevelse. Personlig så har jeg benyttet meg av denne muligheten flere ganger. Flere ganger så har jeg vært så heldig at jeg har blitt gode venner med reisefølge. Vi har i ettertid dratt på besøk til hverandre. Det skjer selvsagt ikke alltid, men uansett så er det en positiv opplevelse å ta med seg.

Unik overnatting

Et vandrerhjem er gjerne litt eksentrisk, hjemmekoselig og ikke minst helt unikt. Det er en viktig del av sjarmen og eierne går langt for å unngå å standardiserte løsninger. De aller fleste lar seg inspirere av nærmiljøet og gjerne henter frem det spesielle og det særegne.

Noen tror at man må dele rom med andre, fremmede, i et vandrerhjem. Det stemmer ikke. Det er fullt mulig å velge enerom. Prisen pr natt er høyere hvis man velger enerom, men det er fremdeles ikke avskrekkende.

Å dele rom med andre kan også være en flott opplevelse. Vi har i dag blitt svært flinke til å gjøre ting på egenhånd og vi er mest sosiale på nettet. Derfor kan det å være sosial på en slik måte være en god utfordring.

Oppsummert

Et vandrerhjem er noe helt annet enn et anonymt hotellrom. Standarden er lavere enn de aller dyreste hotellene, men er helt på linje eller bedre enn de fleste lavpris hotellkjedene. Oppholdsrommene og kjøkkenet er felles noe som gir en god mulighet til å bli kjent med de andre gjestene.

I en verden hvor stadig flere ting og opplevelser blir standardiserte så er det å finne noe unikt vel verdt et forsøk.

 

Comments are closed.